Eerste certificaat SCL 2.0 uitgereikt aan Vrieshold Werkendam B.V.

Op 24 januari heeft NCI Certificering het eerste SCL-certificaat versie 2.0 uitgereikt aan Vrieshold Werkendam B.V. Dit is een opmerkelijke prestatie, aangezien de Safety Culture Ladder 2.0 (SCL 2.0) pas op 1 januari 2024 in werking is getreden.

De Safety Culture Ladder (SCL) is een beoordelingsmethode die zich richt op het meten en bevorderen van veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen in bedrijven. De nadruk ligt op de veiligheidscultuur van de organisatie. Maar wat houdt dit precies in?

De SCL stimuleert bedrijven om bewust veilig en gezond te werken. Het gaat verder dan alleen regels en eisen; het moet dagelijks terugkomen in de cultuur, houding en gedrag van medewerkers. Een SCL-certificaat geeft aan dat een bedrijf veiligheid serieus neemt en dat schept vertrouwen bij klanten.

Ondersteuning bij SCL

Organisaties die ook met de SCL aan de slag willen gaan, kunnen gebruik maken van de webtool Safety Culture Ladder. De webtool bevat een zelfevaluatie die een organisatie kan uitvoeren als onderdeel van een certificatietraject. Ook is de zelfevaluatie geschikt om te gebruiken als een nulmeting of om op een laagdrempelige manier kennis te maken met de aspecten van de SCL. Er zijn vragenlijsten beschikbaar om te toetsen hoe het met de veiligheidscultuur staat in uw organisatie.

Daarnaast biedt NEN diverse trainingen aan om het werken met de Safety Culture Ladder te ondersteunen. Denk aan introductie- en audittrainingen op verschillende treden van de ladder. Zo kunnen bedrijven hun veiligheidscultuur versterken en bewustwording, houding en gedrag centraal stellen, net zoals Vrieshold Werkendam B.V. heeft gedaan.

 

Van links naar rechts Maarten Oldenburg (KAM-manager Vrieshold Werkendam), Kaat Van der Haar (projectleider SCL, NEN), Hanneke de Vries (directeur/eigenaar NCI Certificering) en Jorrit Smeets (directeur De Vries Werkendam).