Wat is SCL?

Veilig werken en gezond weer thuiskomen, dat is waar de Safety Culture Ladder (SCL) om draait. De SCL geeft aan hoe het is gesteld met het veiligheidsbewustzijn in uw bedrijf.

Veiligheid in cultuur, houding en gedrag

Veiligheidsbewustzijn heeft betrekking op alle medewerkers, in iedere branche. Het komt terug in cultuur, houding en gedrag. Hoe hoger de trede op de ladder, hoe serieuzer veiligheid wordt genomen. Een SCL-certificaat of Statement  schept vertrouwen bij uw klant. Bovendien zorgt het voor efficiënte bedrijfsprocessen en een goede reputatie voor uw bedrijf.

Ontstaan SCL

De oorsprong van de Safety Culture Ladder (SCL), voorheen de Veiligheidsladder, ligt bij ProRail. De spoorwegbeheerder heeft het instrument bedacht om het veiligheidsbewustzijn bij spoormedewerkers te vergroten. Inmiddels zijn bedrijven uit meerdere sectoren SCL gecertificeerd. Veiligheidsbewustzijn is tenslotte belangrijk in iedere organisatie. Daarom heeft NEN de Safety Culture Ladder overgenomen. Zo is de SCL toepasbaar voor een breder publiek.

Van SCL 2016 naar SCL 2.0

Op dit moment vindt er een overgang plaats van SCL 2016 naar SCL 2.0.

Deze gaat over ‘integrale veiligheid en gezondheid’ en is om die reden toepasbaar voor alle sectoren en organisaties.

Meer weten over SCL 2.0? Lees dan hier verder.

Overgangstermijn

Heeft u het SCL-certificaat of het SCL-statement in 2023 of eerder behaald? Geen zorgen, het certificaat of statement blijft voorlopig geldig. We stappen geleidelijk over van SCL 2016 naar SCL 2.0 en hanteren hiervoor een overgangstermijn.

In 2024 kunt u zich laten (her-)certificeren tegen zowel SCL 2016 als SCL 2.0. Vanaf 1 januari 2025 is dit alleen nog mogelijk tegen SCL 2.0. Vanaf 1 januari 2028 gelden alleen nog certificaten die zijn afgegeven op basis van SCL 2.0 (of latere edities).