SCL-certificering nu ook voor uitzend- en detacheringsbureaus 

Steeds meer organisaties hechten waarde aan een sterke veiligheids- en gezondheidscultuur. De Safety Culture Ladder (SCL) helpt bedrijven om dit aantoonbaar te maken. Waar de SCL al breed wordt toegepast in de bouw-, infra-, energie- en railsector, kunnen nu ook uitzend- en detacheringsbureaus zich laten certificeren. Dit betekent dat zij aan opdrachtgevers kunnen aantonen dat veiligheid, gezondheid en zorgvuldige onboarding structureel zijn verankerd in hun werkwijze. 

Waarom is SCL-certificering waardevol voor uitzend- en detacheringsbureaus? 

  • Meer vertrouwen bij opdrachtgevers door een aantoonbaar sterke veiligheids – en gezondheidscultuur. 
  • Betere concurrentiepositie bij aanbestedingen en langdurige samenwerkingen. 
  • Versterking van de interne organisatie door gestructureerde aandacht voor veiligheid. gezondheid en onboarding. 

Om audits voor uitzend- en detacheringsbureaus eenduidig en eerlijk te laten verlopen, heeft de Commissie van Deskundigen (CvD) besloten hoe het aantal auditdagen (mandagen) wordt bepaald. Daarbij wordt rekening gehouden met de unieke personeelsstructuur: 

  • Bij uitzendbureaus worden zowel het kantoorpersoneel als het aantal actieve uitzendkrachten meegenomen in de audit. 
  • Bij detacheringsbureaus telt zowel het kantoorpersoneel als het aantal medewerkers dat daadwerkelijk in dienst is mee. 
  • Interviews met uitzendkrachten en gedetacheerden vinden op het kantoor van het bureau plaats. 
  • De onboarding van flexibele medewerkers wordt tijdens de audit getoetst, om te waarborgen dat zij goed voorbereid aan de slag gaan. 

De nieuwe richtlijnen gelden vanaf 1 juli 2025.

Overgangsregelings
Voor lopende auditopdrachten geldt een overgangsregeling.
Om de certificering eerlijk en effectief toe te passen, heeft de Commissie van Deskundigen (CvD) vastgesteld hoe de audits voor uitzend- en detacheringsbureaus worden ingericht. Dit houdt rekening met de specifieke personeelsstructuur van deze bureaus. 

Voor de omvang van de audit (het aantal mandagen) is de grootte van de organisatie (in aantal fte) daarbij het uitgangspunt. En dat is bij een uitzend – en detacheringsbureau anders dan bij een ‘gewone’ organisatie. Uitzend – en detacheringsbureaus hebben nl. naast kantoorpersoneel een groot aantal uitzendkrachten/gedetacheerden. 

Om voor eenduidigheid in de bepaling van het aantal mandagen te zorgen heeft de Commissie van Deskundigen (CvD) van de SCL daarom het volgende besluit genomen; 

Voor het bepalen van het aantal mandagen voor een audit bij een uitzendbureau/ detacheringsbureau moeten de volgende uitgangspunten gehanteerd worden (hierbij is rekening gehouden met het verschil tussen een uitzendbureau en een detacheringsbureau (in essentie zit het verschil in het soort contract dat uitzendkrachten/gedetacheerden krijgen)); 

  • Bij een uitzendbureau: 
    Zowel het kantoorpersoneel als het aantal medewerkers dat op het moment van de audit voor het uitzendbureau aan het werk is (wat dus een ander aantal kan zijn dan het aantal medewerkers dat bij het uitzendbureau staat ingeschreven) moet bij de bepaling van het aantal mandagen voor de audit meegenomen worden. 
  • Bij een detacheringsbureau: 
    Zowel het kantoorpersoneel als het aantal medewerkers dat op het moment van de audit bij het detacheringsbureau in dienst is (wat dus een ander aantal kan zijn dan het aantal medewerkers dat daadwerkelijk gedetacheerd is) moet bij de bepaling van het aantal mandagen voor de audit meegenomen worden. 

Daarop aansluitend worden de volgende voorwaarden gesteld; 

  1. Het aantal te interviewen medewerkers bij een uitzendbureau moet representatief zijn met het ‘normale’ beeld (gedurende een kalenderjaar) van de uitzendorganisatie. De CI moet dit voorafgaand aan de audit toetsen. 
  2. De interviews met uitzendkrachten/gedetacheerden moeten op het kantoor van het uitzendbureau/detacheringsbureau plaatsvinden (en dus niet op de locatie waar zij ten tijde van de audit werkzaam zijn). 
  3. Het uitzendbureau/detacheringsbureau is verantwoordelijk voor het personeel dat ze uitzetten/detacheren. Zij moeten de medewerkers die zich bij hen inschrijven/die zij in dienst nemen, ‘onboarden’ op het niveau van de opdrachtgever.  

Bij een audit moet, via een aantal interviews, gecheckt worden: 

  • of en hoe dit ‘onboarden’ door het uitzendbureau/detacheringsbureau gebeurd is; 
  • of de medewerkers de essentie van het ‘onboarden’ begrepen hebben en kunnen aangeven wat dit ten aanzien van hun werkzaamheden in de praktijk betekent. 

Dit geldt ook voor uitzendkrachten/gedetacheerden die in een leidinggevende functie uitgezet/gedetacheerd worden. 

hoe hetgeen geleerd is tijdens het ‘onboarden’ ook in de tijd onderhouden wordt. 

De ingangsdatum van dit besluit is 1 juli 2025. 

In het geval de CI al een opdracht van een uitzend – of detacheringsbureau heeft voor het uitvoeren van een audit op de SCL, waarbij afwijkende uitgangspunten zijn gehanteerd dan door de CvD nu is besloten, dan zal bij de vervolgaudit in jaar 2 een zgn. ‘reparatieslag’ uitgevoerd moeten worden. In jaar 2 zal dan volgens het genomen besluit geaudit moeten worden.